Velg område

Del | Tilbake | Skriv ut

Lofoten, Vesterålen og Hinnøya

Vis i kart

LOFOTEN
Lofoten er et øy- og fjellrike som strekker seg Austvågøya i øst til Værøy og Røst i vest. Lofotfjellene er gamle, ca. 3,5 milliarder år, og bergartene er blant verdens eldste. Slik de framstår i dag er de formet av isen, som gjennom flere istider har dekket området. Den siste istiden sluttet her for ca. 20 000 år siden. Lofoten lå da i ytterkanten av det store isskjoldet som dekket Skandinavia. Mindre breer grov ut de dype dalene og lot de spisse tindene bli stående igjen. Dalene ble etter hvert fylt opp av flere vann, såkalte botnvatn, og løsmasser i form av morener.
Selv i Lofotens bratte terreng fins det lette turer. Lofoten gir vandremuligheter for alle fjellvandrere.

Havet skyller inn over Eggum

VESTERÅLEN
Variasjonen i landskapstyper kjennetegner Vesterålen. I sør ligger Hadsel kommune på fire øyer, med den ville Trollfjorden og den gjestmilde Hadseløya. Vest i havet ligger Bø kommune ytterst på Langøya med unikt fugleliv, hvite sandstrender og 3 milliarder år gamle fjell. Lenger nord ligger Øksnes kommune, Herbjørg Wassmos barndomsbygd, med sin skjærgård og sine mange fiskevær, blant annet Nyksund, som ivrige sjeler fra inn- og utland forsøker å puste liv i. Lengst nord ligger Andøy kommune, kjent for rakettskytefelt og hvalsafari. Men også for sine vide, molterike myrer. I hjertet av Vesterålen ligger Sortland kommune, med myke heier på Langøya og sylskarpe tinder på Hinnøya.

HINNØYA
Hinnøyas er fastlandsnorges største øy med store fjellpartier, brede daler og topper på over 1000 meter. To lange fjorder, Gullesfjorden og Øksfjorden, deler Hinnøya nesten i to. Det er bare ca. 5 km mellom fjordbotnene. På vestsida av øya er terrenget alpint. Her ligger de høyeste toppene: Møysalen på 1262 moh. med flere breer, Tverrelvtindan 1118 moh. og Stortinden 1021 moh.
De fleste merkete rutene ligger på den østlige delen av øya. Her er ikke terrenget like bratt, men toppene er likevel på over 1000 meter med Strandtinden, 1076 moh. og Sætertinden, 1095 moh., som de høyeste.


Hinnøya

Mest populære ruter:
Lofoten: Sørvågen til Munkebu.
Vesterålen: Guvåg til Guvåghytta, Stø til Nyksund, Sigerfjord til Snytindhyta, topptur til Møysalen.
Hinnøya: Kanstadbotnen til Bjørnhaugen eller til Harstad.

Gode startsteder:
Lofoten: Sørvågen og Moskenesvågen.
Vesterålen: Guvåg, Stø, Nyksund, Kaljord og Sigerfjord.
Hinnøya: Kanstadbotnen og Bjørnhaugen.

Kart:
I tillegg til Norge 1:50 000 fra Statens kartverk, fins turkartene Vestvågøy, Vågan og Andøya i 1:50 000 og Lofoten og Vesterålen–Hinnøya i 1:100 000, alle fra Ugland It Group AS og godt oppdaterte. Terrenget er bratt og forrevent så er best å bruke 1:50 000-kart til å orientere etter.